资源预览内容
第1页 / 共36页
第2页 / 共36页
第3页 / 共36页
第4页 / 共36页
第5页 / 共36页
第6页 / 共36页
第7页 / 共36页
第8页 / 共36页
第9页 / 共36页
第10页 / 共36页
亲,该文档总共36页,到这儿已超出免费预览范围,如果喜欢就下载吧!
资源描述
无锡市小学英语语文专题复习小升初阅读理解 ( 及答案 )一、阅读理解1阅读理解阅读短文,选择正确答案Mother Kangaroo and a little white rabbit are neighbours. One day, they are going to the zoo together. But the zoo is far away from their homes. So they have to wait for the bus.A gust of wind (阵风)blows and the little white rabbit feels very cold.And he says to Mother Kangaroo, Mother Kangaroo, Im very cold. May I go into your pocket?Sure. Mother Kangaroo agrees.After getting on the bus, the little white rabbit doesnt come out. So Mother Kangaroo buys two tickets (票) .Getting off the bus, the rabbit comes out from the pocket. Mother Kangaroo says to him, Here is your ticket. The rabbit says surprisedly, What? You bought a ticket for me? I am so small that the conductor cant see me. Mother Kangaroo says, Oh, no. We must be honest at any time. The rabbit feels very ashamed (羞愧的) .(1) The Mother Kangaroo and the rabbit are going to the zoo.A. on footB. by catC. by bus(2) The rabbit goes into the Mother Kangaroos.A. clothesB. pocketC. coat(3) The rabbit doesntwhen they get on the bus.A. come outB. come inC. come up(4) The conductorsee the rabbit.A. canB. cantC. dont(5) The rabbit isat last.A. beautifulB. honestC. ashamed【答案】 ( 1) C(2) B(3) A(4) B(5) C【考点】 阅读理解【解析】 【分析】大意:短文讲述了袋鼠妈妈和一只小白兔一起去动物园,他们得等公共汽车,小白兔感到很冷,他进入袋鼠口袋里,上车后,小白兔没有出来,下了公共汽车,袋鼠妈妈说: “这是你的票。我们必须随时诚实。”兔子感到很羞愧。( 1)根据 Mother Kangaroo and a little white rabbit are neighbours. One day, they are goingto the zoo together. 可知袋鼠妈妈和一只小白兔去动物园,故答案为C.( 2)根据 And he says to Mother Kangaroo, Mother Kangaroo, Im very cold. May I go intoyour pocket? Sure. Mother Kangaroo agrees.可知兔子进了袋鼠妈妈的口袋,故答案为B.( 3)根据 After getting on the bus, the little white rabbit doesnt come out.可知兔子上公共汽车时没有出来,故答案为A.( 4)根据 I am so small that the conductor cant see me.可知售票员看不见兔子,故答案为B.( 5)根据 The rabbit feels very ashamed. 可知兔子感到很羞愧,故答案为C.【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。2阅读理解阅读理解Today was a sunny day. In the morning, we rode a bike for three people. Max sat in a basket on the front of the bike. That was fun! We took pictures of the beautiful countryside. We bought some gifts and ate some delicious food.In the afternoon, Mum ate some bad fruit and didnt feel well. So we stayed in the hotel. Dad and I wanted to make her happy. We dressed up and made a funny play. Robin played the part of a dog. He was so cute. Max liked him so much. He jumped on him and licked him. Of course, Robin didnt like it. We laughed and laughed.It was a bad day but also a good day!( 1) What was the weather like today?( 2) Where did Max sit?( 3) What did Mum eat in the afternoon?( 4) What did Robin play?( 5) Did Max like him?【答案】 ( 1) Today was a sunny day.( 2) Max sat in a basket on the front of the bike.( 3) She ate some bad fruit.( 4) Robin played the part of a dog.( 5) Yes, he did.【解析】 【分析】这是一篇介绍作者一家骑车旅行经历的短文。( 1)根据短文叙述Today was a sunny day.(今天是个晴朗的日子。)故答案为:Todaywas a sunny day.( 2)根据短文叙述Max sat in a basket on the front of the bike.( Max 坐在自行车前面的筐子里。)故答案为:Max sat in a basket on the front of the bike.( 3)根据短文叙述In the afternoon, Mum ate some bad fruit and didnt feel well.(在下午,妈妈吃了一些坏水果并感到不舒服。)故答案为:She ate some bad fruit.( 4)根据短文叙述 Robin played the part of a dog.( Robin 扮演了一条狗。)故答案为:Robin played the part of a dog.( 5)根据短文叙述 Max liked him so much. ( Max 非常喜欢他。)故答案为: Yes, he did. 【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来回答问题。3阅读理解根据短文内容判断句子正误Hello, Im Tom. My family had a good time last weekend. Let me tell you. I went to the nature park to see animals. I took many pictures of them. The animals were so cute. My mother didhousework and cooked dinner at home. My father read some newspapers in the evening. We ate dinner and watched TV together. That was fun. What about you? What did you do last weekend?( 1) om went to see animals last weekend.( 2) Tom likes animals.( 3) Toms mom went shopping.( 4) Toms dad read some magazines.( 5) Toms family had a good time last weekend.【答案】 ( 1) 1( 2) 1( 3) 0( 4) 0( 5) 1【考点】 阅读理解【解析】 【分析】大意:短文讲述了汤姆和家人上周末日常生活。( 1)句意:汤姆上周末去看了动物。根据 My family had a good time last weekend. I went to the nature park to see animals. 可知汤姆上周末去看了动物,故答案为正确。( 2)句意:汤姆喜欢动物。根据 The animals were so cute. 可知汤姆喜欢动物,故答案为正确。( 3)句意:汤姆的妈妈去购物了。根据 My mother did housework and cooked dinner at home. 可知汤姆的妈妈在家做家务和做饭,故答案为错误。( 4)句意:汤姆的爸爸读了一些杂志。根据My father read some newspapers in the evening.可知汤姆的父亲晚上看了一些报纸,故答案为错误。( 5)句意:汤姆的家人上周末玩得很开心。根据 My family had a good time last weekend. 可知汤姆的家人上周末玩得很开心,故答案为正确。【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。4阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致Everyone wants to have good manners,
收藏 下载该资源
网站客服QQ:2055934822
金锄头文库版权所有
经营许可证:蜀ICP备13022795号 | 川公网安备 51140202000112号