资源预览内容
第1页 / 共8页
第2页 / 共8页
第3页 / 共8页
第4页 / 共8页
第5页 / 共8页
第6页 / 共8页
第7页 / 共8页
第8页 / 共8页
亲,该文档总共8页全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述
基于“课程标准、中招视野、两类结构”九年级专题复习“中考阅读理解解题技巧”教案设计(一) 化河一中 刘晓景 2015年11月一、复习目标确定的依据:1、课程标准相关要求:英语课程标准(2011年版)要求学生能够在限定时间内(一般五分钟)读完300字以内的英语短文并能获取一定的信息,根据近年来中考阅读理解题型分析,来解决实际问题。2、题型分析:阅读理解共20小题,分值为40分。阅读理解题一直是中考的重头戏,分值占总分的1/3。阅读材料体裁多样,选材广泛,有越来越浓厚的生活气息,时代特点。题型设计偏重于对事实细节的考查和对推理判断能力的考查,同时还包括猜测词义和主旨大意等题。3、中招考点: 对文章的细节理解与推理归纳。略读、跳读、预测、理解、猜测词义、推理判断、逻辑关系、作者意图等都是阅读中应该注意的方法细节,也是中考阅读理解的考点。4、学情分析:1 重视句子层面的理解,大量的词汇讲解、句型分析、翻译,忽视了语篇结构的分析,只见树而不见林。2 不能从文章出发去把握细节解决实际问题,易主观臆断。阅读方向单一,不能多元化。略读、跳读、预测、理解、猜测词义、推理判断、逻辑关系、作者意图等都是阅读中应该注意的方法细节,也是中考阅读理解的考点。二、复习目标1 通过对中考阅读理解细节分析与推理归纳弄清它所主要考察的几个方面。2 根据所学知识题解决实际问题。三、评价任务1、针对目标1,通过教师引领讲解2014, 2015年中考试题阅读A ,B部分,学生总结归纳解题方法;2、针对目标2,学生通过练习,提高其解决问题的实际能力。四、教学过程复习目标1教学活动评价要点要点归纳1 通过对中考阅读理解A篇的细节分析弄清它所主要考察的几个方面。2 根据所学知识题解决实际问题。复习目标一1 通过对中考阅读理解A篇的细节分析弄清它所主要考察的几个方面。2 根据所学知识题解决实际问题。复习指导一1.复习内容:细节理解与推理。2.复习要求:明白 做题要领3.复习方法:教师引领讲解,学生总结。4.复习时间:8分钟【课前预习】课前思考:你知道应该运用哪些技巧来解决相应的题目吗?_2014中考阅读理解细节分析 A篇为记叙文,208字46. What did the writer see in the village?A. Chains B. Elephants C. Cages D. Farmers解析:细节理解题。根据第一段He found that these huge elephants were being held by only a small rope tied to their front leg. No chains(锁链),no cages.故选B项。47. Why do the elephants never try up to break free from the ropes?A. Because they think they can not.B. Because they are too old to do it.C. Because they like their living places. D. Because they get on well with the trainer.解析:细节理解题。根据第二段最后一句As they grow up, they still believe they cannot break away. They believe the rope can hold them, so they never try to break free.”故选A48. How did the man feel after he heard what the trainer said?A. Moved B. Surprised C. Angry D. Nervous解析:推理判断题。根据第三段第一句How could it be? 可以推测出作者一定感觉很惊讶。49. Which of the following is the missing part in the last paragraph? A. Failing is part of learning.B. We should be different from others.C. Helping animals is helping ourselves.D. Traveling always makes people relaxed.解析:推理判断题。运用代入法可知,顺承上一句just because we failed at it once before。可以推测此句为“失败是学习的一部分,在生活中我们不该放弃挣扎/奋斗。”2015中考阅读理解细节分析A篇为记叙文47. Why did the king call all his falconers together?A. Because he wanted to get more falcons.B. Because he wanted the other falcon to fly.C. Because he wanted them to see his falcons.D. Because he wanted to know more about falcons. 解析:细节理解题。根据第三段第一句 The king called all his falconers together and ordered them to try every way they could to make the other falcon fly. 故选B48. Who finally made the other falcon fly in the sky A. The king B. The kings son C. The farmer D. The best falconer解析:推理判断题。根据第三段最后一句He sent for a farmer into his palace to train it at once. 和第四段the king saw the other falcon flying above in the sky. 可以推测出是C. The farmer 训练猎鹰飞翔。49. How did the king feel when he saw the other falcon fly in the sky?A. Excited. B. Moved. C. Worried. D. Relaxed.解析:推理判断题。根据第四段 he shouted可以推测出国王的兴奋。50. What is the best title for this test? A. The Wise King B. The Nice Falcons C. The Best Falconer D. The Flying Wings解析:主旨大意题。根据文章可知The Flying Wings作为标题一语双关。复习检测一:Hello, everyone. Because of the high rate (比率)of school violence (暴力) in some areas, teenagers safety becomes a serious problem. We are planning to set up an organization named School Watch to make sure that students have a safe school environment. Please be part of our plan! What is School Watch? School Watch is a volunteer project in our school. It helps us stop violence and improve the quality of school life. It will keep yourself and your schoolmates safe. The other members of School Watch care for you and your classroom, and you do the same for them. Is it for everyone? Anybody can become a member of School Watch because everyone has something to offer. What else can it do? School Watch makes it possible for us not only to help each other but also to make friends with each other. Some members may offer to help the schoolmates who have problems with their homework. Who is the School Watch?Our school will look for the best School Watcher and give him or her lots of prizes. You could be the one!How do you start? To be part of this plan, the only thing you need to do is to talk to the director of the plan in your grade. You can check the official website at www.schoolwatch.com if you want to get more information. 1 School Watch can help its members_. A. save the environmentB. go to school on timeC. improve the quality of school lifeD. organize the sports activities2.The members of School Watch are probably_.A. teenagersB. doctorsC. parentsD. policemen3. Anyone can become a member of School Watch because _.A. everyone may have problemsB. everyone can give help to othersC. everyone doesnt go to schoolD. everyone isnt busy4. The b
收藏 下载该资源
网站客服QQ:2055934822
金锄头文库版权所有
经营许可证:蜀ICP备13022795号 | 川公网安备 51140202000112号