资源预览内容
第1页 / 共40页
第2页 / 共40页
第3页 / 共40页
第4页 / 共40页
第5页 / 共40页
第6页 / 共40页
第7页 / 共40页
第8页 / 共40页
第9页 / 共40页
第10页 / 共40页
亲,该文档总共40页,到这儿已超出免费预览范围,如果喜欢就下载吧!
资源描述
第3部分 阅读理解,专题17 推理判断,目 录,题型应考技巧,常用的解题方法,题型考法解析,题型应考技巧,常用的解题技方法,常用的解题方法,方法1,抓住特定信息进行逆向或正向推理,例,课标全国2016B ,【解析】推理判断题。根据文中的“In the 1960s we were all a little wild and couldnt get away from home far enough or fast enough to prove we could do it on our own,”可知,20世纪60年代的人都想离开父母居住,以证明自己能够独立生活。故选C项。,C,27.What did Crosby say about people in the 1960s? AThey were unsure of themselves. BThey were eager to raise more children. CThey wanted to live away from their parents. DThey had little respect for their grandparents.,常用的解题方法,方法2,整合全文(段)信息进行推断,例,原文见本专题“600分考点 真题例解”Passage 1。,【解析】推理判断题。根据文章最后七段中的对话内容,尤其是倒数第五段第二句The student would tell something wildly imaginative.和最后一段“Try doing it in the daytime, in class, okay?”可知,作者鼓励学生们说出最有趣的、最有创造力和想象力的梦,并鼓励他们白天在课堂上要像晚上在梦里一样大胆地想象。作者这样做的目的就是让学生们看到自己的创造力和想象力。故选A项。,A,28.Why did the teacher ask the students to talk about their dreams? A. To help them to see their creativity. B. To find out about their sleeping habits. C. To help them to improve their memory. D. To find out about their ways of thinking.,常用的解题方法,方法3,根据文章的结论推断作者的态度及意图,常用的解题方法,常用的解题方法,常用的解题方法,例,【解析】推理判断题。根据文中的“ I dont see it as a lawless land. But rather I see it as an area of freedom.”可知作者并不认为这是一个没有法律的地方,相反他把它看作是一个自由的地区。此处的an area of freedom透露出作者对这个地方的土著人的欣赏之情。故选D项。,D,30.What is Gins attitude toward the lives of the indigenous Guianese? Cautious. B. Doubtful. C. Uninterested. D. Appreciative.,四 川 2016C ,常用的解题方法,方法4,根据上下文的逻辑得出结论,例,【解析】 Using that number, Carricos team calculated a significant impact on the planet.为过渡句,该句承上启下,下一段引用的数据事实上是为了证明用热水洗手给地球带来的消极影响。故选A项。,A,The figures in the passage are used to show that. A. using hot water to wash hands has a bad influence on our planet B. air pollution has become more and more serious C. using hot water to wash hands is a waste of energy D. people should pay more attention to the environment around us,600分考点 真题例解,Passage 1 Passage 2,体裁:记叙文 主题:启发学生的创造力和想象力 词数:294 建议用时:7 Five years ago, when I taught art at a school in Seattle, I used Tinkertoys as a test at the beginning of a term to find out something about my students.I put a small set of Tinkertoys in front of each student, and said:“Make something out of the Tinkertoys.You have 45 minutes todayand 45 minutes each day for the rest of the week.” A few students hesitated to start.They waited to see what the rest of the class would do.Several others checked the instructions and made something according to one of the model plans provided.Another group built something out of their own imaginations. Once I had a boy who worked experimentally with Tinkertoys in his free time.His constructions filled a shelf in the art classroom and a good part of his bedroom at home.I was delighted at the presence of such a student.Here was an exceptionally creative mind at work.His presence meant that I had an unexpected teaching assistant in class whose creativity would infect (感染) other students.,第一段交代了事情发生的时间(Five years ago)、地点(in Seattle)及作者所使用的测试方式(used Tinkertoys as a test)。 第二段讲述了学生们的反应:当“我”把万能工匠玩具放在学生面前的时候,他们的表现各异:有些学生在等待看其他学生会如何做;有的学生阅读说明书并根据其中一种模型做了一些东西;另一些学生凭借自己的想象做了一些东西。 第三段第一句、第二句说明他是一个很有想象力和创造力的人。,Passage 1,语篇线索,课标全国 2016B,Encouraging this kind of thinking has a downside. I ran the risk of losing those students who had a different style of thinking.Without fail one would declare, “But Im just not creative.” “Do you dream at night when youre asleep?” “Oh, sure.” “So tell me one of your most interesting dreams.” The student would tell something wildly imaginative.Flying in the sky or in a time machine or growing three heads.“Thats pretty creative.Who does that for you?” “Nobody.I do it.” “Reallyat night, when youre asleep?” “Sure.” “Try doing it in the daytime, in class, okay?”,对话内容是为了鼓励学生们说出最有趣的、最有创造性和想象力的梦,并鼓励他们白天在课堂上要像晚上在梦里一样大胆地想象。作者这样做的目的就是为了让学生们看到自己的创造力和想象力。,语篇线索,1.The teacher used Tinkertoys in class in order to . A.know more about the students B.make the lessons more exciting C.raise the students interest in art D.teach the students about toy design 2.What do we know about the boy mentioned in Paragraph 3? A.He liked to help his teacher. B.He preferred to study alone. C.He was active in class. D.He was imaginative.,【语篇导读】五年前,作者在西雅图的一所学校教授艺术。新学期伊始,为了更多地了解学生,他要求学生利用万能工匠这种玩具创造作品。曾经,他发现了一位十分有创造力的学生,并觉得他可以鼓励班上其他人的想象力和创造力。 1.A【解析】推理判断题。根据文章第一段第一句Five years ago, when I taught art at a school in Seattle, I used Tinkertoys as a test at the beginning of a term to find out something about my students.可知,老师课上使用万能工匠这种玩具的目的是要更多地了解学生。故选A项。 2.D【解析】推理判断题。根据第三段最后两句Here was an exceptionally creative mind at work. His presence meant that whose creativity would infect other students.可知,这个十分有创造力的男孩想象力极其丰富。故选D项。,3.What does the underlined word “downside” in Paragraph 4 probably mean? A.Mistake. B.Drawback. C.Difficulty. D.Burden. 4.Why did the teacher ask the students to talk about their dreams? A.To help them to see their creativity. B.To find out about their sleeping habits. C.To help them to improve their mem
收藏 下载该资源
网站客服QQ:2055934822
金锄头文库版权所有
经营许可证:蜀ICP备13022795号 | 川公网安备 51140202000112号